Samtalsterapi fungerar bra online

En vanlig terapi som har funnits länge är samtalsterapi, idag finns det tillgängligt både fysiskt och online. Även om den kan vara mycket effektiv har samtalsterapi sina begränsningar eftersom den kräver att patienterna regelbundet deltar i schemalagda sessioner på en terapeuts kontor, alternativt online. Eftersom människor är upptagna med sin vardag kan det vara svårt att hitta tid för att regelbundet träffa en terapeut.

Samtalsterapi online gör precis vad man tror – den gör det möjligt för människor som behöver behandling för tillstånd som ångest eller depression att interagera med terapeuter via textmeddelande eller videochatt. Det är ett alternativ som hjälper patienterna att få vård även om de arbetar långa arbetsdagar och bor långt ifrån närmaste psykolog.

Det här inlägget handlar om både samtalsterapi både online och fysiskt, som båda är effektiva för att behandla psykiska problem. Skillnaden ligger främst i den miljö där det sker.

Vad gör samtalsterapi online?

Samtalsterapi online ger samma fördelar som vanlig samtalsterapi. Den gör det möjligt för patienterna att diskutera sina känslor och tankar med en terapeut utan att känna sig dömda eller generade. Eftersom samtalsterapi online inte är ansikte mot ansikte behöver patienterna inte känna sig självmedvetna om vad de säger eller hur de ser ut när de pratar om personliga frågor som kan påverka deras vardag. Detta kan upplevas vara en fördel med just samtalsterapi online.

Specialister anser att en fördel med samtalsterapi på nätet är möjligheten att få kontakt med terapeuter som inte bor i närheten – detta bidrar till att fler människor får vård än vad som annars skulle kunna söka eftersom de kan göra det utan att behöva oroa sig för transporter eller tidsåtgång. På så sätt kan man smidigt få hjälp även om man bor långt ute på landet eller liknande. Även när väderförhållanden gör att man inte kan ta sig hemifrån, exempelvis när det är storm eller snöar extremt mycket, ja ni förstår ju.